Apr 21, 2012

Something old, something new, something....green!!

I walked today around my garden and tried to find perennial plants seeking for light. Here are the results. For later on I will write these garden posts mainly in finnish (and a short translation in english) because I think most of the interessed ones are finns. The other problem is that I do not know the plant names in english.

Kuljeskelin tänään puutarhan ympäri ja yritin paikallistaa kasvien alkuja. Kuten aiemmin jo totesin, sipulikukat nousevat paremmin kuin osasin edes toivoa. Ja alkaahan niitä perennojakin näkyä. Näin siis 21.4 II-vyöhykkeellä:


Keisarinpikarililjojen lehdet hieman kupristelivat yöpakkasten takia, mutta kasvu on onneksi kuitenkin jatkunut entisellään.


Tulppaaneissa talon eteläpäädyssä on jo isot lehdet. Perinneliljatkin ovat hyvässä kasvussa. Lisäsin liljoja viime kesänä.


Siirsin viime syksynä viisi pionia, vaikka niiden siirrosta kovasti varoiteltiinkin. Hyvin näyttäisivät kuitenkin säilyneen hengissä siirrosta. Mielenkiinnolla jään nyt sitten odottamaan, että mahtavatkohan kukkia tänä kesänä kuitenkaan ollenkaan?


Kevätkaihonkukassa näkyy jo kukkien alut. Samoin alla oleva kevätvuohenjuuri vihertää jo kauniisti.Esikot ovat nousseet jo kauniisti vihertämään. Tätä ylimmäistä en tunnista tarkemmin, mutta joku esikko se on (hyvin vaatimattomat tummanlilat kukat) ja alempi taas on kevätesikkoa.


Tämä sininen hurjasti leviävä kukka (en muista nimeä, muistatko sinä?) ei petä minuakaan. Sain viime kesänä yhden kappaleen tätä tuttavalta ja nyt jo alkuja löytyy vaikka kuinka. Vieläpä pihan kuivimmasta rinnekohdasta.


Seuraavat kaksi allaolevaa kuvaa ovat perennojen aluista, joita en tunnista. Tunnistaisikohan joku avulias lukija? Penkissä, jossa nämä on, pitäisi olla ainakin jotain liljoja ja syysleimua....ehkä jotain muutakin, mutta mitä?Ja viimeiseksi sitten se varsinainen epäonnistuminen. Pihassamme on ollut kaunis, erittäin hyväkuntoinen mahonia edellisen asukkaan jäljiltä. Terassirakenteita ajatellen mahonia oli kuitenkin aivan väärässä paikassa ja yritimme siirtää sen syksyllä. Mahtavaa juuristoa oli mahdotonta saada ehjänä siirrettyä, joten se jakautui kolmeen osaan. Näytti kuitenkin siltä, että kukin näistä osista jatkoi elämäänsä uudessa paikassa mäntyjen katveessa. Emme kuitenkaan tulleet ajatelleeksi, että aiemmin avonaisella paikalla ollut mahonia oli talvisin ollut lämpimän lumivaipan suojissa -nyt lumimäärä jäi puiden siimeksessä paljon vähemmäksi. 2/3 mahoniasta näyttäisi siis olevan menetetty, mikä tietenkin harmittaa!Lammen ympärystö on pihamme keskeneräisintä ja myös varjoisinta aluetta. Siellä on vielä talvi. Myyrät näyttävät mellastaneen nurmikossa -hauskan näköistä :D

6 comments:

 1. Ihania alkuja... : )
  Olisikos tuo sinikukallinen kasvisi rohtoraunioyrtti? Se ainakin leviää siemenistä ihan hurjasti.
  Keväistä viikon jatkoa !

  ReplyDelete
 2. Sari: kiitos vastauksestasi. Rohtoraunioyrtistä tosiaan kyse -nyt on nimi taas yhden kesän muistissa :D

  ReplyDelete
 3. Suomenkieltä! Tuleeko olemaan pysyvä lisäys? Meinasin nimittäin jättäytyä pois lukemasta tätä uutta blogiasi, kun en vaan jaksa lukea englanninkielisiä. Ja sun vahvuutesi kun on ollut nimenomaan teksteissä.

  ReplyDelete
 4. Susanna: oon nyt pohdiskellut samaa. En tiedä :D Todennäköisesti tulee, koska en taida sittenkään jaksaa tuota englantia :D

  ReplyDelete
 5. Voi myyränmellastus! Toivottavasti eivät ole sekoilleet missään istutusten seassa..? Ilmoittaudun lukijaksi! Käyhän osallistumassa arvontaan kun tie kanatarhaan on tuttu! ;)

  ReplyDelete
 6. Ei ainakaan vielä näy tuhoja muualla kuin nurmikossa -ihme kyllä. Tulen kyllä arvontoihin mielelläni! Ja kiva kun tuli tänne!

  ReplyDelete

Thank you for the message! -Leena